Lalin - fam LALIN - De naam LALIN

 

Lalin - fam LALIN - De naam LALIN

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=299744733391976&id=294598273906622

google translate  https://translate.google.nl/  

Seira  30 november 2011 · De naam LALIN

De naam Lalin komt op Tanimbar in ieder geval op 4 plaatsen voor. In Kamatubun zelfs twee keer. Die twee zijn uiteraaard niet-verwante stambomen. De naam zelf is absoluut NIET PORTUGEES.
Wie bekend is met Portugese dan wel Indonesische geschiedenis weet dat de Portugezen als eerste een monopoly voerde in Indonesië. Vooral rondom Ambon zijn er achternamen overgebleven. De Fretes, Da Silva en nog veel meer.
Mijn achternaam echter behoort niet tot zo'n geschiedenis. Het is toch echt louter toeval dat Lalin als achternaam in meerdere landen voorkomt. Fiji, Filippijnen, Maleisië, Spanje, Portugal, Polen (? ja, vreemd he!!), Noord en Zuid Amerika....
In Spanje heet zelfs een vissersplaats Lalin.
Hoe ik weet dat Lalin absoluut geen geïmporteerde naam is? Omdat het 't woord is voor de kleur GEEL én het woord voor de kleur GROEN in twee van de vier Tanimbarese talen. Bovendien is het gebruik van achternamen op Tanimbar pas eind 19e eeuw ingevoerd. Door de Nederlanders, en niet door Portugezen die toen al lang verdwenen waren uit Indonesië. Mijn opa's opa was de eerste in onze stamboom die Lalin heette.
Waar op Tanimbar komt de naam voor? Tumbur - Yamdena, Kelaan - Larat, Rumngeur - Fordata, Kamatubun - Seira. En misschien nog in meer dorpen.

Het gebruik van achternamen is voor Tanimbarese begrippen eerder verwarrend dan behulpzaam in het bepalen van verwantschappen. Op Tanimbar wordt verwantschap nagegaan door daadwerkelijke FAMILIE-namen. Voornamen die direct gerelateerd worden aan het oorspronkelijk 'huis'. Die namen hebben een unieke karakter. Buiten (directe) verwanten zullen geen twee Tanimbarezen dezelfde voornaam hebben.

Nou, hopelijk verschijnt er met de tijd wat meer inhoud hier op deze pagina. Ba, matsituan ewal - Duanyaman.

 

Do you have more info click here - komentar tindis di sini - reacties klik hier Bovenkant formulier

 

faam-Maluku-achternamen